E-book

Aanvragen gratis E-Book

Verplicht
Verplicht

 

- Herken je dit? -

Samen met je partner heb je besloten om ervoor te gaan, jullie willen samen een kindje. De voorbehoedsmiddelen gaan de deur uit en na een tijdje is  het dan zover, jullie zijn in verwachting. Je fantaseert over hoe het zal zijn met zo’n kleintje. Hoe je kindje zich zal ontwikkelen, hoe het blij en gelukkig zal zijn.

- Herken je dit? Het was ook mijn verhaal -

Ook ik was 15 jaar geleden vol verwachtingen, droombeelden en zonnige gedachten zwanger van mijn oudste zoon. Ik zag mezelf trots lopen achter de kinderwagen. De gedachte aan de eerste stapjes en woordjes maakte me glimlachen. Precies op de uitgerekende datum – 19 maart – beviel ik na een keizersnede van Vincent. Uiteraard de mooiste en knapste baby van de hele wereld.

Ik volgende de tips en adviezen van de kraamzorg zorgvuldig op en Vincent was een tevreden baby. Hij dronk goed, groeide en huilde niet veel. De eerste paar maanden geen wolkje aan de lucht en ik genoot dan ook van het gezinsleven. Helaas kwam al snel de eerste donkere wolk, Vincent groeide niet goed en spuugde veel en vaak. Het eerste huisartsenbezoek en ziekenhuisopname volgde en daarna langdurige periodes van angst en onzekerheid.

Ik moest mijn droombeeld van het gezinsleven bijstellen, mijn zorgeloze leven was voorbij er was geen ontkomen aan. Van een doorsnee gezin naar het gezin met dat andere kindje.

Jaren met angst, verdriet en zorgen volgden. Iedereen maakte zich zorgen, ik vertelde mijn omgeving  maar niet teveel om ze niet nog ongeruster te maken en ze te sparen. Met regelmaat waren de rollen dan ook omgekeerd, ik stelde iedereen gerust en hield ze voor dat ik alles onder controle had.

Ik liet niet of nauwelijks iets zien van mijn emoties. Deze blijven veilig opgeborgen. Dat dit geen verstandige zet was bleek uit al de lichamelijke klachten, pijnlijke schouders, hoofdpijn en gewichtstoename. Deze heb ik tijdenlang genegeerd, nam een paracetamol en ging weer door.

Totdat ik door schade en schande doorkreeg dat ik het zo niet vol ging houden. Ik wilde zo graag sterk zijn voor mijn gezin dat ik mezelf vergat en op de laatste plaats zette. De mededeling van de kinderarts dat er meer zorg moest worden ingezet als ik het niet meer zou kunnen maakte dat ik me moest  herpakken. Ik moest veranderen en nam op elke moment dat het even kon, tijd voor mezelf.  Het is door mijn positieve instelling en houding gelukt om door te veranderen

Helaas zie ik veel vrouwen/moeders worstelen met dezelfde problemen. Bewust of onbewust wordt er een overlevingsstrategie toegepast die het makkelijkste en vertrouwd  is. Of deze houding de beste is een vraag die waarschijnlijk niet opkomt of gesteld wordt.

Door het toepaassen van de 9 S-en lees je wat mij holpen heeft om te accepteren dat mijn gezin anders is. 

- Ben jij? –

 Een moeder van een gezin waarin er één of meerdere kinderen zijn met een ziekte, beperking of andere problematiek. Gaat bewust of onbewust de meeste aandacht naar je zorgenkind? Zit je dagelijkse in een spagaat omdat je juist door de situatie ook je andere kinderen niet te kort wilt doen. Zet jij je eigen emoties, verlangens en gevoelens met regelmaat aan de kant. Staat het zorgen voor en om je gezin om de eerste plaats? Neem jij je eigen geestelijke- en lichamelijke klachten voor lief? Slik je liever een paracetamol dan om echt de kern aan te pakken?

Je weet wel dat deze overlevingsstrategie geen gezonde is, maar het werkt al een tijdje zo. Het gezin blijft draaien en iedereen lijkt tevreden dus waarom zou je het veranderen of wijzigingen?

Tocht blijft het knagen en zou je een manier willen vinden voor jezelf om af en toe weer op te kunnen laden. Maar de tijd en energie ontbreekt om bij een club of vereniging te gaan. Aan de gedachte alleen al om van alles te moeten regelen en te organiseren omdat jij iets voor jezelf wilt gaan doen maakt al dat je afhaakt.

Het is al een hele toer om een rustige afspraak bij de kapper te plannen laat staan dat je een middag iets inplant om toe doen wat jij echt leuk vind en je ontspanning brengt.

Deze 9 S-en na ja, eigenlijk 10 kun je elke dag en op elk gewenst moment toepassen. Je hoeft er geen moeilijke, dure of gewikkelde toeren voor uit te halen. Het kost niets, maar levert wel veel op. Een moeder/vrouw die geen schuldgevoelens heeft en haar gezin lief heeft zo als het is en dat is meer dan genoeg!